|
Ziedo vietnes attīstībai!
Mājas alus
| |
smiley132 | Datums: Svētdiena, 19.Maijā.2013, 16:55 | Komentāri # 1 |
Censonis
Komentāri: 82
Balvu ielāde ...
| Sveiciens visiem! Kādu laiku nebiju taisījis alu, tāpēc izdomāju, ka jāuzmeistaro būs savs mājas alutiņš! Recepte diezgan vienkārša, nevajag pirkt nekādus dārgos iesala ekstraktus un alus raugus(nenoliedzu, ka tas nebūtu labāk), bet aliņš tik un tā sanāk gards! Kas mums vajadzīgs: Bundulis (15l) Iesala ekstrakts(3x burciņas) Apiņi(man plauktā bij gan magnu, gan maigie traditional) cukurs 1kg(lai kreptīgāks aliņš) 1paciņa sausā rauga apelsīna mizas
1. Viss sākas ar to, ka sterilizējam visus priekšmetus ar kuriem taisam pašu alus. 2. Liekam vārīties grāpī 2-3l ūdens. 3. Kamēr ūdens sasniedz vārīšanās temperatūru, varam jau taisīt iesala burciņas vaļā un to saturu liet iekšā pašā bundulī. 4. Kad ūdens sāk vārīties liekam iekšā apelsīnu mizas, apiņus un vāram kādas 15-20min. 5. Kad misa pavārījusies, ņemam nost un pagaidam, lai atdziest. 6. Tad ņemam marli, sietiņu vai ko citu un to visu uzvārīto misu lejam bundulī. Cukuru var tā pat bērt iekšā un ,lai izkūst, ja ir vēlme tumšāku alu, tad cukuru var apgrauzdēt. 7. Nokāšam, nevajadzīgo metam ārā...un, tad atliek tikai pieliet mērēni siltu ūdeni klāt, cik nepieciešams. 8. Kārtīgi izmaisam, un šaujam klāt raugu. 9. Atkal samaisam un taisam ciet. Turam +/- nedēļu, lai norūgst. Tad sapildam pudelēs, un nedēļu, lai pastāv..kad vairs nevaram nociesties varam korķēt vaļā un nobaudīt kāds sanācis!
|
|
| | |
Muitnieks | Datums: Svētdiena, 19.Maijā.2013, 21:14 | Komentāri # 3 |
Cienījams cilvēks
Komentāri: 1720
Balvu ielāde ...
| Labvakar! Valduha ir vēl lētāks paņēmiens, sistēma nedaudz līdzīga tikai izmanto rupmaizi smiley123 alus noteikti būs ļoti garšīgs jo izmantoti apīņi, apelsīnu miziņas, iesala ekstrats, bet var vienkāršāk sagriež biezās šķēlēs rupmaizi var izmantot arī ķieģeli, bet rudzu maize derēs labāk, esmu taisījis arī no rupjās rīvmaizes padomju laikā, maizes šķēles sažāvē, ņem avota ūdeni un vāra līdz tas sasniedz vārīšanās temperatūru, bet nevāra, tad atdzesē līdz tādam līmenim, ka roka netur, kādā traukā vai spainī sakrāmē sakaltušo rupmaizi un aplej ar karsto ūdeni un liek nostāvēties, kad ūdens padzisis un izvilcis rupmaizi to nolej traukā, kurā brūvēs alu, divas reizes noteikti var apliet rupmaizi. Daudzumi atkarīgi no pieejamiem traukiem, kad esam ieguvuši siltu nolējumu pievienojam cukuru un raugu un liekam rūgt, tālāk tāpat kā smiley123 receptē.
|
|
| |
smiley132 | Datums: Svētdiena, 19.Maijā.2013, 22:34 | Komentāri # 4 |
Censonis
Komentāri: 82
Balvu ielāde ...
| Quote (Muitnieks) Labvakar! Valduha ir vēl lētāks paņēmiens, Sveiks...esmu taisījis pēc līdzīgas receptes, kā tu stāsti...ņēmu miežus, rudzus(abi labi)...spainī mērcēju, diedzēju, žāvēju, kaltēju, samaļu un tad izcepu maizi...kad izcepts, tad tālāk aiziet tevis teiktais. Bet cik darba tur vajag...uhhh, bet alu nevar salīdzināt ar citiem..tumšs, tumīgs, smeķīgs...būs jāuztaisa, kad vairāk laika būs!
|
|
| | | |
zed | Datums: Pirmdiena, 20.Maijā.2013, 11:04 | Komentāri # 7 |
Darba rūķis
Komentāri: 740
Balvu ielāde ...
| Es šogad pamēģināju pēc šādas receptes (baigi nomoījos, aizņēma septiņas stundas viss proces, bet iznākums bija elegants, bij to vērts, man jautājums spečukiem, vai ir jēga uzturēt tik precīzi to norādīto temperatūru):
Alus „Brengulītis” pagatavošanas instrukcija Alus „Brengulītis” ir alus recepte, kuru pazīst un ir iemīlējuši lielākā daļa Latvijas alus cienītāju. Vēsturiski šo stilu varētu pieskaitīt pie Vīnes lāgeriem. Latvijas alus darītāji Vīnes lāgera garšu ir nedaudz pamainījuši, lai vairāk pasvītrotu medaino aromātu. Mēs piedāvājam iespēju pašiem mājā vai dzīvoklī uzbrūvēt šo alus šķirni tādu, kādai tai būtu jābūt oriģināli. Šis alus pagatavošanas komplekts ietver visas nepieciešamās dabiskās izejvielas, izņemot ūdeni. Komplekts paredzēts 20 litru gatavā alus pagatavošanai. Prognozētais alkohola daudzums alū 6,5%. Sastāvs: Miežu iesals, Apiņi, Raugs. Apskatīsim visu šo aizraujošo procesu soli pa solim: Nepieciešamais aprīkojums: nerūsējošā tērauda vai emaljēts katls ar tilpumu 25 litri, spirta termometrs, plastmasas, koka vai metāla spainis ar filtrējošu dubultdibenu, iemontētu ventili misas tecināšanai, tas pats spainis raudzēšanai, blīvuma mērītājs, trekteris, liela karote vai zupas kauss misas maisīšanai, alus pudeles, alus pudeļu korķi, pārliešanas caurulīte. 1. Ielejiet katlā 15 litrus 60C siltu ūdeni un vienmērīgi apmaisot pievienojiet 5kg iesalu. Pievērsiet uzmanību, lai visa masa būtu vienmērīgi samitrinājusies. Rezultātā, ņemot vērā iesala T un ūdens T starpību, jūs iegūsiet 50C siltu masu. Liekat katlu uz plīts. 2. Ļaujiet masai nostāvēties 15 min. un sākat sildīt, vienmērīgi apmaisot līdz 66C. Pie šīs T izturiet masu 30 minūtes un ceļiet T līdz 70C, kur izturiet vēl 30 min. 3. Ceļiet T līdz 72C un izturiet 20 min., tad ceļiet līdz 78 C . 4. Iegūto masu pārlejiet uz filtrējamo spaini un ļaujiet nostādināties vēl 15 minūtes. Veriet vaļā krānu un sāciet tecināt pārcukuroto misu. Sākotnēji tecēs duļķains šķidrums, tāpēc pirmos 2 litrus lejiet atpakaļ filtrējamā spainī, lai vēlreiz izfiltrētos caur iesala graudu slānim. 5. Rezultātā jūs iztecināsiet apmēram 10 litrus misas. Atlikušo iesalu pārlejiet ar 12 litriem 78C siltu ūdeni, pagaidiet 15 min. un arī noteciniet klāt pie jau iegūtajiem 10 litriem. Rezultātā iegūsiet 21 litrus misas ar blīvumu 1070 OG (17 Plato). 6. Lieciet iegūto misu vārīties. 7. Tiklīdz parādās pirmās vārīšanās pazīmes, tā pievienojiet pirmo apiņu porciju - Magnum 20 grami un vāriet 30 minūtes. Tad pievienojiet Tradition apiņus 15 grami un vāriet vēl 5 minūtes. Svarīgi!!! Vārot „Brengulīti”, centieties nevārīt ilgāk par šeit noteiktām 35 minūtēm! 8. Griežam uguni nost un ņemam katlu nost. Tagad svarīgi ir visu maksimāli ātri atdzesēt. Atdzesēšanas varianti ir dažādi, izmantojot veikalā pieejamās ierīces. Var darīt arī pavisam vienkārši – ielejam vannā vai jebkādā citā lielā tvertnē aukstu ūdeni un iemērcam tajā katlu. Turklāt auksto ūdeni negriežam ciet. Lai visu laiku plūst un dzesē mūsu uzvārīto misu. 9. Gaidām, kamēr atdzesēsies līdz 14 – 20 C. Labāk 14C, ja ir iespējams. Viss atkarīgs no jūsu ūdensapgādes sistēmā pieejamās ūdens T. 10. Atdzesēto misu uzmanīgi, tā lai neaizķertu nosēdumus, ar kausiņu vai krūzi, pārlejam uz raudzējamo spaini. Darām to tā, lai maksimāli saputotu misu. 11. Komplektam pievienoto raugu ap to laiku, kad sākam vārīt misu, izšķīdinām vārītā un līdz 25C atdzesētā ūdenī. Ļaujam uzbriest un tad pievienojam misai raudzējamajā spainī. Spaini noslēdzam ar hidroaizvaru. Tādu iegādāties var alus piederumu veikalā. 12. Svarīgi!!!! Pārliet misu no katla uz raudzējamo spaini vajag tā, lai tā maksimāli saputotos. Mērķis ir izšķīdināt maksimāli daudz skābekļa tajā, lai raugam sākumstadijā būtu nepieciešamais materiāls priekš vairošanās. Bet tālākajā procesā ir maksimāli jāizvairās no skābekļa iekļūšanas misā. 13. Gaidām, kad alus norūgs. Tas var aizņemt no 5 – 12 dienām. Visu laiku cenšamies sekot, lai rūgšanas T būtu ap 12 – 14C. Lai noteiktu, vai alus ir līdz galam norūdzis, izmēram blīvumu. Ja rādītāji 2 dienas paliek nemainīgi, tad aktīvā rūgšana ir beigusies. Tad ir svarīgi izdarīt sekojošu lietu - ienest spaini istabas T ( 18 – 20C) uz 36 stundām. Tas palīdzēs raugam iegūt jaunu enerģiju un pārstrādāt atlikušos rūgšanas blakusproduktus. Tad atkal uz 48 stundām nogādājiet spaini maksimāli vēsā vietā. Ja ir iespējams, tad kaut vai 0C. 14. Sagatavojiet pudeles: ar karstu ūdeni izmazgājiet visus nosēdumus, pagatavojiet ūdens/ joda šķīdumu (10litri ūdens: 1 korķītis joda), ar šo šķīdumu izskalojiet pudeles, ļaujiet pastāvēt un tad izskalojiet ar siltu ūdeni. Pudeļu korķus iemērciet šajā pašā ūdens/ joda šķīdumā. 15. Izšķīdiniet 1.5 litros ūdens 120 gramus cukura. Izšķīdināšanu veiciet sīrupu karsējot uz plīts, kamēr sāk vārīties. Sagatavojiet tīru, sterilu spaini, kurā ielejiet sīrupu un tad tajā uzmanīgi pārlejiet norūgušo alu. Pārlejiet caur trubiņu tā, lai nesaputotu alu. Biezumus atstājiet neskartus pirmajā spainī. Jūsu mērķis ir noliet maksimāli dzidru alu. Atlikušajā spainī ar biezumiem jūs varat liet iekšā jau nākošo misas porciju. Tāpēc ir izdevīgi taisīt jaunā alus vārīšanu un iepriekšējā pudeļošanu vienā dienā. 16. No spaiņa ar speciālās trubiņas palīdzību salejiet alu pa pudelēm un aizkorķējiet, izmantojot tam paredzēto uzparikti. Uz 1 nedēļu atstājiet pudeles istabas T(18 – 20 C) un tad vēl uz 2 nedēļām pārnesiet uz vēsāku T( 0 – 10C). 17. Šeit aprakstītā metode ļaus jums baudīt patiešām labu alu pēc 5 nedēļām no vārīšanas brīža. Priekā!
Komentāru rediģēja zed - Pirmdiena, 20.Maijā.2013, 11:06
|
|
| |
smiley132 | Datums: Pirmdiena, 20.Maijā.2013, 11:30 | Komentāri # 8 |
Censonis
Komentāri: 82
Balvu ielāde ...
| Negribās visu lasīt, par tiem grādiem, celšanu, turēšanu, vārīšanu, bet tik strikti varbūt var neieciklēties uz to temperatūru. Man blociņā kādreiz bija pierakstīts īsi un kodolīgi. *Uzsildam, līdz noteiktai temperatūrai, tad liekam iesalu, maisam un pavāram. *Tad noņemam nost no uguns, lai tas viss pastāv, kādas 30min-1h. *Tad atkal liekam uz uguns, paceļam līdz 78 C pavāram un filtrējam. Bet temperatūra filtrēšanas laikā jānotur +/- 78C, lai viss cukurs no misas iztek, jo cik saprotu, tad tādā temperatūra viņš sāk dalīties.
ps. Kā kādreiz alu taisīja...maizi izcepa, pēc tam lika katlā, lai vārās...smēla visu nost un lika rūgt. Viss uz izjūtām un vai tad aliņš bija sūdīgāks kā tagad?
|
|
| | |
Muitnieks | Datums: Pirmdiena, 20.Maijā.2013, 21:15 | Komentāri # 10 |
Cienījams cilvēks
Komentāri: 1720
Balvu ielāde ...
| Labvakar! Esmu piedalījies Kurzemē, Talsu rajonā netālu no Nogales alus brūvēšanā, kuras rezultātā pa dienu iznāk ļoti daudz alus visu dienu darbojoties, pieminu Kurzemi jo zinu, ka citur taisa savādāk. Ļoti svarīga izejviela ir tīrs un dzīvs ūdens to nesām daudz no avotiņa. Pagalmā tiek uzstādīta, kā viņu tajā pusē sauca neatceros, liela piltujveidīga koka muca uz paaugstinājuma jo mucas apakšā bija caurums, kurā iedzīta tapa. Mucas dibenā meistars no rudzu salmiem sagatavo filtru, virs filtra liek samaltos miežu graudus, par daudzumiem vairs neatceros, bet bijām aizbraukuši pārbaudīt pirms tam, kā sadīguši mieži, tie bija izbērti vienā neapdzīvojamā istabā uz grīdas un aizņēma visu telpu, kondīcija apmēram, kā raksta palīgs. Tā apmēram sešos no rīta sākās lielā alus brūvēšana, nesām ūdeni un kurinājām āra plīti uz kuras visu laiku bija divi lieli katli, sildījām to līdz vajadzīgajai temperatūrai, pēc kā meistars atļāva liet ūdeni lielajā piltujveidīgajā koka mucā, kad izdevās to piepildīt ar nepieciešamo ūdeni uzlika vāku un bija jāgaida ja atmiņa neviļ vairākas stundas. Kad bija pienācis laiks mucai apakšā izkustināja tapu un pa caurumu cauri rudzu salmu filtram tecēja salda tumši brūna strūkliņa un atkal pagāja salīdzinoši liels laiks, kamēr visu iztecinājām. Iztecinātais produkts tika ieliets koka kublā un laikam ar kaut ko pārklāts. Process sākās no jauna atkal nesām ūdeņus sildījām un lējām virsū tiem pašiem samaltajiem miežu graudiem, otro reizi izkustinot tapu un nolejot vārījumu šķidrums jau bija gaišāks, process turpinājās vēl trešo reizi un trešo reizi tas jau bija diezgan gaišs. Toreiz man stāstīja, kā viņi jauca pirmo tecinājumu ar otro vai trešo, bet jaunam puikam pa vienu ausi iekšā pa otru ārā. Pabeidzām alus tecināšanu vēlu vakarā nedēļu pirms Jāņiem, kad atbraucu uz Jāņu svinēšanu alus jau bija sapildīts muciņās un nāca putojošs pa krānu ar trīs lielajām krūzēm prātiņš palika pavisam jautrs. Vēl atceros pašā vakarā, kad nolējumi bija sajaukti, kā mestars lika raugu pievienoja pati saimniece, cukurs tur netika izmantots ne kripatiņas!
|
|
| | | |
zed | Datums: Otrdiena, 21.Maijā.2013, 17:35 | Komentāri # 13 |
Darba rūķis
Komentāri: 740
Balvu ielāde ...
| paligs, Viss ok, tā jau tas ir, par to jau nav runas, ka iekopēts, bet gatavoju pēc tās metodes nesen un doma atkal pagatavot, bet sarežģīts tas proces un ilgs, tāpēc jau šei es tos jautājumus uzdodu, (bet alus sanāca tiešām labs)!!
Komentāru rediģēja zed - Otrdiena, 21.Maijā.2013, 17:39
|
|
| |
007 | Datums: Otrdiena, 21.Maijā.2013, 18:08 | Komentāri # 14 |
Balvu ielāde ...
| Quote (Muitnieks) Pagalmā tiek uzstādīta, kā viņu tajā pusē sauca neatceros, liela piltujveidīga koka muca uz paaugstinājuma jo mucas apakšā bija caurums, kurā iedzīta tapa ...to mucu sauc ŽEIRIS
|
|
| |
Jaunākie foruma komentāri |
|
Tēma |
Pāriet |
Datums, Laiks |
Аutors |
Sadaļa |
| Mūsdienu K... | ▼ | 26.Decembrī.2024, 21:44 | sālītis | Pļāpātuve | Lasīt | Karš Austr... | ▼ | 26.Decembrī.2024, 21:18 | Valduha | 1945 - līdz mūsdienām | Lasīt | Otrā front... | ▼ | 25.Decembrī.2024, 06:10 | Valduha | WW2 | Lasīt | ..Valdis.. | ▼ | 12.Decembrī.2024, 13:55 | Valduha | Pļāpātuve | Lasīt | Sīrija | ▼ | 10.Decembrī.2024, 14:45 | Valduha | 1945 - līdz mūsdienām | Lasīt | Patronu id... | ▼ | 10.Decembrī.2024, 12:57 | Valduha | WW2 | Lasīt | Vermahta ž... | ▼ | 25.Novembrī.2024, 14:04 | Valduha | WW2 | Lasīt | Te rakstām... | ▼ | 22.Novembrī.2024, 20:41 | zed | Pļāpātuve | Lasīt | Āra galdiņ... | ▼ | 28.Oktobrī.2024, 15:30 | Valduha | Būve | Lasīt | Rusij77 sv... | ▼ | 25.Oktobrī.2024, 09:26 | nēģis | Pļāpātuve | Lasīt | |
Šodien forumu apmeklēja: Bogdandmw
Copyright sancho76 © 2008-2024
|
|
|