Piektdiena, 27.Decembrī.2024, 05:43
Sveicināti Viesis | RSS
Sākums | Sāvienas pilskalna džins - Forums | Reģistrācija | Ieeja
[ Jauni komentāri · Meklēšana · RSS ]


   Ziedo vietnes attīstībai!
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Foruma moderators: otomars  
Sāvienas pilskalna džins
MeilisDatums: Svētdiena, 29.Novembrī.2020, 18:01 | Komentāri # 1
Vieglas smiltis Tev draugs

Komentāri: 6565
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Sāksim ar vēsturi - ''Kā vēsta leģenda, džinu izgudroja 12. gadsimtā holandiešu mūki, kā medicīnisku mikstūru, lai cīnītos ar buboņu mēri un holēru. Tika uzskatīts, ka kadiķogas, kuras bija mikstūras pamatā, varēja dziedēt šo slimību. Savukārt citi uzskata, ka mikstūru pirmo reizi izgatavoja 1550. gadā holandiešu aptiekārs Selvius De La Bo, sajaucot graudu spirtu ar kadiķogām. Mikstūra iznāca vairāk garšīga nekā medicīniski vērtīga. 25. gadus vēlāk Lukas Bols bija pirmais, kurš mikstūru sāka ražot rūpnieciski. Dzērienam piemita izteikta kadiķa garša, un tas tika nosaukts par „jenever” un „genever”, kas no franču valodas vārda „jemevre” nozīmēja „kadiķis”. Laika gaitā vārdi tika pārveidoti un tagad tas tiek rakstīts kā „gin” jeb latviski „džins”.''
Kāpēc Sāvienas pilskalna? Tāpēc ka šodien tur ganījos pa mežu un ievācu no tā pilskalna kadiķu ogas.
Kā galveno sastāvdaļu izvēlējos 38% parasto šņabi jo mūsdienās Eiropas Savienības normatīvi nosaka, ka gatavā produkta stiprums nedrīkst būt mazāks par 37,5 alk.%. Tas saistīts ar to, ka džins ar zemāku alkohola saturu zaudē savas garšas īpašības.
Saskaņā ar likumdošanu dzērienu var ražot izmantojot divas metodes.
Pirmā tradicionālā ražošanas metode ir tā saucamā „distilled gin” ,ar kuras palīdzību ražo London Gin un Plymouth Gin veidus. Sākotnēji ar spirtu aplej dažādus augus un garšvielas. Iegūto uzlējumu destilē. Dažkārt garšvielas pakarina speciālos maisiņos destilācijas kubā, lai destilācijas laikā spirta tvaiki piesātinātos ar kadiķogu aromātu. Pirmo un beidzamo destilācijas tecējumu (galvu un asti) dzēriena ražošanā neizmanto. Iegūto aromātisko destilātu atšķaida ar ūdeni un pilda pudelēs.
Otrs džina gatavošanas veids, ar kuru parasti gatavo lētākas klases džinu, ir kadiķa esences apvienošana ar spirtu un vēlāka savienošana ar ūdeni.
Bet ''pārkāpjot likumdošanu'' es izvēlējos 3.gatavošanas veidu. Tā teikt pašu vienkāršāko - proletāriešu metodi.
Ievāktās kadiķogas saspiežam ar piestu, lai pāršķeļās kadiķogu apvalks un tās saberam šņabja pudelē.

Tagad atliek kādu nedēļu nogaidīt kamēr ievelkās aromāts ar džinam raksturīgām garšas notīm un Sāvienas ezera smaragdzaļo nokrāsu. :)

Ja vari - dari, ja nevari - nesāc!
 
007Datums: Svētdiena, 29.Novembrī.2020, 18:16 | Komentāri # 2
Cienījams cilvēks
Komentāri: 2174
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Balvu ielāde ...
Meilis,
..brīnišķīgi..būs labs padzēriens.
..savulaik 90tajos,kad cītigi tika dzīta kandža,lasījām kadiķogas,un pirms destilēšanas bērām brāgā..sanāca labs..kā jau Tu aprakstīji..
..esmu mēģinājis vārīt no kadiķogām sīrupu,un tad atjaukt ar alkoholu..nu nav tas..labāk bez cukura.Uzlējums.

..kad satiksi,tad iepazīsi..
 
MeilisDatums: Piektdiena, 11.Decembrī.2020, 18:21 | Komentāri # 3
Vieglas smiltis Tev draugs

Komentāri: 6565
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Vip persona Kluba Vadība Balvu ielāde ...
Nu tā, nokāsu kadiķogas no dziras. Negaidīju, ka būs tik skaista krāsa. Izskatās pēc konjaka, bet garšo kā džins. zacene
Tagad būšu nodrošinājies ari pret buboņu mēri!

Ja vari - dari, ja nevari - nesāc!
 
007Datums: Piektdiena, 11.Decembrī.2020, 21:34 | Komentāri # 4
Cienījams cilvēks
Komentāri: 2174
 Izgājis
Par aktivitāti Par labu aktivitāti Par izcilu aktivitāti Par superaktivitāti Kluba biedrs Kluba Goda biedrs Kluba valdes loceklis Balvu ielāde ...
Meilis,
..kur ogas liki???
hmmm

..kad satiksi,tad iepazīsi..
 
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana:

Jaunākie foruma komentāri
Tēma Pāriet Datums, Laiks Аutors Sadaļa
Mūsdienu K... 26.Decembrī.2024, 21:44 sālītis Pļāpātuve
Lasīt
Karš Austr... 26.Decembrī.2024, 21:18 Valduha 1945 - līdz mūsdienām
Lasīt
Otrā front... 25.Decembrī.2024, 06:10 Valduha WW2
Lasīt
..Valdis.. 12.Decembrī.2024, 13:55 Valduha Pļāpātuve
Lasīt
Sīrija 10.Decembrī.2024, 14:45 Valduha 1945 - līdz mūsdienām
Lasīt
Patronu id... 10.Decembrī.2024, 12:57 Valduha WW2
Lasīt
Vermahta ž... 25.Novembrī.2024, 14:04 Valduha WW2
Lasīt
Te rakstām... 22.Novembrī.2024, 20:41 zed Pļāpātuve
Lasīt
Āra galdiņ... 28.Oktobrī.2024, 15:30 Valduha Būve
Lasīt
Rusij77 sv... 25.Oktobrī.2024, 09:26 nēģis Pļāpātuve
Lasīt



Šodien forumu apmeklēja: Bogdandmw


eXTReMe Tracker

Copyright sancho76 © 2008-2024