Sāvienas pilskalna džins
|
|
Meilis | Datums: Svētdiena, 29.Novembrī.2020, 18:01 | Komentāri # 1 |
Vieglas smiltis Tev draugs
Komentāri: 6565
Balvu ielāde ...
| Sāksim ar vēsturi - ''Kā vēsta leģenda, džinu izgudroja 12. gadsimtā holandiešu mūki, kā medicīnisku mikstūru, lai cīnītos ar buboņu mēri un holēru. Tika uzskatīts, ka kadiķogas, kuras bija mikstūras pamatā, varēja dziedēt šo slimību. Savukārt citi uzskata, ka mikstūru pirmo reizi izgatavoja 1550. gadā holandiešu aptiekārs Selvius De La Bo, sajaucot graudu spirtu ar kadiķogām. Mikstūra iznāca vairāk garšīga nekā medicīniski vērtīga. 25. gadus vēlāk Lukas Bols bija pirmais, kurš mikstūru sāka ražot rūpnieciski. Dzērienam piemita izteikta kadiķa garša, un tas tika nosaukts par „jenever” un „genever”, kas no franču valodas vārda „jemevre” nozīmēja „kadiķis”. Laika gaitā vārdi tika pārveidoti un tagad tas tiek rakstīts kā „gin” jeb latviski „džins”.'' Kāpēc Sāvienas pilskalna? Tāpēc ka šodien tur ganījos pa mežu un ievācu no tā pilskalna kadiķu ogas. Kā galveno sastāvdaļu izvēlējos 38% parasto šņabi jo mūsdienās Eiropas Savienības normatīvi nosaka, ka gatavā produkta stiprums nedrīkst būt mazāks par 37,5 alk.%. Tas saistīts ar to, ka džins ar zemāku alkohola saturu zaudē savas garšas īpašības. Saskaņā ar likumdošanu dzērienu var ražot izmantojot divas metodes. Pirmā tradicionālā ražošanas metode ir tā saucamā „distilled gin” ,ar kuras palīdzību ražo London Gin un Plymouth Gin veidus. Sākotnēji ar spirtu aplej dažādus augus un garšvielas. Iegūto uzlējumu destilē. Dažkārt garšvielas pakarina speciālos maisiņos destilācijas kubā, lai destilācijas laikā spirta tvaiki piesātinātos ar kadiķogu aromātu. Pirmo un beidzamo destilācijas tecējumu (galvu un asti) dzēriena ražošanā neizmanto. Iegūto aromātisko destilātu atšķaida ar ūdeni un pilda pudelēs. Otrs džina gatavošanas veids, ar kuru parasti gatavo lētākas klases džinu, ir kadiķa esences apvienošana ar spirtu un vēlāka savienošana ar ūdeni. Bet ''pārkāpjot likumdošanu'' es izvēlējos 3.gatavošanas veidu. Tā teikt pašu vienkāršāko - proletāriešu metodi. Ievāktās kadiķogas saspiežam ar piestu, lai pāršķeļās kadiķogu apvalks un tās saberam šņabja pudelē. Tagad atliek kādu nedēļu nogaidīt kamēr ievelkās aromāts ar džinam raksturīgām garšas notīm un Sāvienas ezera smaragdzaļo nokrāsu.
Ja vari - dari, ja nevari - nesāc!
|
|
| |
|
|
|