Sastāvdaļas receptei "Marinētas sēnes":
sēnes (krimildes,vilnīši, cūcenes, bērzlapes, baravikas, rudmieses, alksnenes u.c.) ūdens sāls citronskābe etiķis garšvielas
"Marinētas sēnes" pagatavošana:
Sēnes novāra sālsūdenī (uz litru ūdens 2 ēdamkarotes sāls), tās nolej uz sieta un notecina. Marināde jāvāra uz pusi mazākā tilpumā nekā ir novārītās sēnes. Marinādei uz litru ūdens ņem 1,5 ēdamkarotes rupjā sāls, ēdamkaroti cukura, 8-10 melno vai smaržīgo piparu graudus, lauru lapu, gabaliņu kanēļa miziņas, krustnagliņas. Var pievienot arī ķiploka daiviņu, anīsa vai koriandra sēklas u.c. garšvielas. Skābumam pievieno ēdamkaroti citronskābes vai pusglāzi 8% etiķa. Marinādi pavāra 5 min., tad tajā liek sēnes un vāra uz lēnas uguns 20 min. Sēnes vēl karstas pilda burkās un atdzesē. Pirms aizvākošanas katrā burciņā var ieliet mazliet olīveļļas.Pievienots (19.Februāris.2010, 12:55)
---------------------------------------------
Sastāvdaļas receptei "Marinētas sēnes ziemai":
Sēnes (bekas, bērzlapes u.c.) Marināde: 0.5 l ūdens 2 tējkarotes cukurs 2 ēdamkarotes rupjā vārāmā sāls 1 ēdamkarote etiķa esence Garšvielas: pipari (melnie un smaržīgie), lauru lapa ķiploks.
"Marinētas sēnes ziemai" pagatavošana:
Novāra sēnes. Liek aukstā ūdenī. Gatavo marinādi: uzvāra ūdeni, pieliek sāli, cukuru. Mazliet pavāra, pārtrauc vārīšanu, pielej etiķa esenci.
Notecina sēnes, pilda burkās. Katrā burkā ieliek ķiploka gabaliņu, lauru lapu, uzlej marinādi. Ja vēlas var pievienot arī dilles, pētersīlļa sakni.
Sagatavotās burkas karsē temperatūrā 90 - 95 grādi, 0,5 litru burkas 25 minūtes. Burkas aizvalcē, uzglabā vēsā vietā. Labu apetīti!
Bekas marinēju atsevišķi, vārāmās sēnes atsevišķi.