Ātrais siers 10 l lauku piena,
3 ēdamkarotes 70% etiķa esences,
4 – 5 lauku olas,
sāls.
šodien 20:36
Ātrais siers
10 l lauku piena,
3 ēdamkarotes 70% etiķa esences,
4 – 5 lauku olas,
sāls.
Pienu uzsilda līdz vārīšanās temperatūrai, bet nevāra. Samazina temperatūru un maisot pielej esenci. Turpina maisīt, līdz atdalās sūkalas un masa saiet kunkuļos. Lej mitrā drānā, notecina. Jauc klāt sakultas olas (var tikai dzeltenumus). Sāli pievieno visai masai vai apkaisa tikai no ārpuses. Ātri sastrādā un liek zem sloga. Var pagatavot pirms svētkiem un uzglabāt vēsumā.
Šim sieram vēl var pievienot dilles, ķiplokus, Vegetu, papriku, ķimenes. Var iegūt arī saldo sieru, pieliekot cukuru, sukādes, rozīnes, marmelādes.
Jāņu siers ar ķimenēm
2 kg biezpiena,
7 l lauku piena,
6 olas,
sāls,
ķimenes,
paciņa sviesta.
Biezpienu sadrupina un sajauc ar olām, pieber sāli. Masu pievieno iepriekš gandrīz līdz vārīšanai uzkarsētam pienam. Izkarsē, izkāš un pieliek sviestu, ķimenes. Marlē noslogo vismaz uz pāris stundām.
Jāņu siers
10 l lauku piena,
3 ēdamkarotes 70% etiķa esences,
sāls,
dilles.
Katlā ielej litru ūdens. Uzvāra, pielej pienu un karsē līdz 90 grādiem. Ja nav termometra, tur līdz vārīšanai un noņem no uguns. Pielej esenci (vai citronskābi). Kad sāk atdalīties sūkalas, lēnām maisa, līdz piens savelkas kunkuļos. Izlej masu marlē, cieši sasien, un noslogo starp diviem lieliem šķīvjiem.
Pēc apmēram 2 stundām noņem slogu, iztin ripuli un visapkārt norīvē ar sāli. Apsedz ar dvieli, līdz sāls sasūcas sierā. Parasti sieru sien vakarā un līdz rītam atstāj nostāvēties. Ja vēlas, reizē ar sāli apkaisa arī dilles.
Labi garšo ar ievārījumu, medu, olīvām un pie vīna.
Saldais un sāļais siers
4 l lauku piena,
4 ēdamkarotes cukura,
1 tējkarote sāls,
kanēlis,
pēc izvēles: rozīnes, aprikozes,
1 tējkarote citronskābes.
Pienam pieliek uzbriedinātas rozīnes vai sagrieztas aprikozes, pieber sāli, cukuru un kanēli. Uzkarsē gandrīz līdz vārīšanai un pieber citronskābi. Masu noņem no uguns un nokāš, tad liek marlē zem sloga.
Ja vēlas sāļo sieru, līdzko piens karsējot sāk celties augšup, tam piejauc sakultas olas. Kā piedevas izmanto dilles, Vegetu, arī piparus.
Šos sierus var pagatavot vairākas dienas pirms pasniegšanas.