Laikraksts "Pionieris" 22.01.1953.g. potēja tik apnicīgo komunisma ideoloģiju tieši jaunākajai paaudzei: Atceros, ka pamatskolas laikā bija jāaizpilda aptaujas par to, kādi preses izdevumi ir mājās abonēti. Kā saka, jaunās paaudzes ideoloģiskā audzināšana notika partijas modrā un neslēptā uzraudzībā. Es gan mājās saņēmu šai kropļošanai regulāras pretzāles: mana omamma (lai viņai vieglas smiltis!) regulāri klausījās "Amerikas balsi no Vašingtonas" (pat tagad džingls ausīs skan), radio "Brīvā Eiropa", "Svoboda" utt. Zināju, kas un kā.
Pāris lietas, kas vecas skaitījās jau simts gadus atpakaļ. "Ilustrēts Žurnāls" 26.01.1923.gadā. Akmens, kas laikam ir Saldus pusē ar drusku citādu nosaukumu šodien: Ja nu sagribās uzprojektēt durvis, tad iedvesmai varbūt noder šis:
"Valdības Vēstnesis" 27.01.1923.gadā izsludināja jauno valdības sastāvu un publicēja valdības deklarāciju. Interesanti, ka veseli 3 izglītības ministri bija. Ministru prezidents vienlaicīgi bija arī Satiksmes ministrs.
Laikraksts "Ugunsdzēsējs" 01.02.1923.gadā turpinājumos rakstīja par ugunsdzēsības vēsturi. Lūk, neliels fragments no raksta: Līdz šim nezināju, ka uguni dzēsa arī ar mēsliem. Ja tie bija visās malās, tad laikam nedaudz varu iedomāties viduslaiku pilsētas gaisa aromātu.
Pirms gadu simta "Ilustrēts Žurnāls"(02.02.1923.g.) rakstīja par kādu ārkārtīgi vecu un senu svētozolu. Būtu bijis tur tuvāk, es šodien traki vēlētos to vietu pārstaigāt ar detektoru. Interesanti, kā ir mainījies Gaujas izskats simts gadu laikā. Toreiz nekādu brikšņu un koku pie upes nebija (spriežu arī pēc citām vecām Gaujas bildēm citās vietās), nez, kāpēc tā? Vai cītīgi upmala tika noganīta?
Tas ir ļoti raksturīgi daudzām upēm,arī manā pusē vecajās fotogrāfijās upeju krasti nav noaugusi ar kokiem.Tēvs stāstija,ka vectēvs 50 tajos gados pļāvis ap upi,un katram sava noteikta,iedalīta teritorija bijusi jāapkopj.
Personības kulta murgs visā savā krāšņumā. 06.02.1953.gads "Padomju Jaunatne". Nez vai vēlāk vienbalsīgi ievēlētais deputāts kādreiz arī pagodināja ar savu klātbūtni pašvaldības sapulces? Un cik citās vēl n-tajās pašvaldībās tas tur piekrita būt par deputātu?