|
Ziedo vietnes attīstībai!
Par deklarēšanos.
| |
Zollis | Datums: Piektdiena, 22.Februārī.2013, 17:22 | Komentāri # 1 |
Observators
Komentāri: 51
Balvu ielāde ...
| Sveiki kolēģi, vai kāds no jums jau ir paspējis veikt seno, kultūrvēsturisko priekšmetu deklarēšanu? Ja jā, tad lūdzu padalieties pieredzē.
|
|
| |
otomars | Datums: Sestdiena, 23.Februārī.2013, 01:54 | Komentāri # 2 |
Bodnieks
Komentāri: 4100
Balvu ielāde ...
| Par to deklarēšanu ir smalki izdomāts. Kāpēc? A -tāpēc, lai apzinātu iespējamos senlietu krājējus[uzpircējus], tāpat aktīvos racējus. Tur nesēž muļki un viņi ātri noteiks no kādām vietiņām [kapiņiem vai no citurienes] lietiņas nākušas. Martā kad likums stāsies spēkā, sāksies jautrība-tikko kaut kur būs kas nelegāli parakņāts ,tad varēsiet gaidīt ciemiņus un nedod dievs ka jūsu kolekcijā u.t.t, būs kas nereģistrēts . Ar reģistrāciju tiks sasietas rokas,jo senlietas , kas vecākas par 17.gs nevarēs taču tirgot un pirkt arī[par to neviens liekas nav iedomājies]. Man paldies dievam vairs nekā vecāka par 18 gs nav un nebūs-sen esmu gribējis rakt lietas kas nav vecākas par 18.gs. Es kā apzinīgs LR pilsonis kurš ir lojāls pret šādiem likumiem apņemos- visus priekšmetus kuri vecāki par 17gs. atstāt tur pat zemē un paziņot par atradumu attiecīgajām iestādēm, lai brauc un rok pašas laukā. Vēl kas- kā lai es to paziņoju, jo man nav naudas ar ko apmaksāt telefona rēķinus un nav naudas degvielai ,lai atradumu aizvestu-tāpēc atstāšu zemē, lai šamējie paši brauc un rok laukā.
Partija ""Vidzemes sijātāji"" .Piejūras reģiona Burlaku šūniņa.
Par vienotu ,stipru Vidzemi!!!
.
|
|
| | |
Zollis | Datums: Sestdiena, 23.Februārī.2013, 12:31 | Komentāri # 4 |
Observators
Balvu ielāde ...
| Quote (m77) Lai arī no izraktā nekad neko neesmu gribējis pārdot tad tagad spiesta lieta un līdz martam jau visu savu kolekciju būšu izpārdevis.
Ja kas interesants ir vēl palicis labrāt apskatītos un, iespējams, iegādātos. Par to rakšanu - kapos un pilskalnos nelienu, bet deklarēt domāju gan, jo kolekcija man ir svarīga. Es savukārt cenšos līdz martam pēc iespējas vairāk iepirkt, lai var deklarēt.
|
|
| | | |
kareivis88 | Datums: Pirmdiena, 25.Februārī.2013, 11:16 | Komentāri # 7 |
Zintnieks
Komentāri: 348
Balvu ielāde ...
| Joprojām nesaprotu, kur un kā tās senlietas jādeklarē? Un kā viņi tiks galā ar no ārzemēm pirktām senlietām, piemēram, monētām, kas vecākas vai vienādas ar 17.gs?
Cieni savas zemes vēsturi!
|
|
| | |
Zollis | Datums: Pirmdiena, 25.Februārī.2013, 20:08 | Komentāri # 9 |
Observators
Balvu ielāde ...
| Es jau ar to veidlapu iepazinos, tikai nesaprotu, kā to senlietu raksturojošo attēlu taajā veidlapā lai dievietoju, laikam jau jāzīmē...
|
|
| |
007 | Datums: Pirmdiena, 25.Februārī.2013, 20:18 | Komentāri # 10 |
Balvu ielāde ...
| Quote (KurmisV) Paziņa nodeklarēja savu senlietu kolekciju.Nelielu.Problēmu nebija. ..gan jau problēmas būs vēlāk
|
|
| |
kareivis88 | Datums: Pirmdiena, 25.Februārī.2013, 20:48 | Komentāri # 11 |
Zintnieks
Balvu ielāde ...
| Quote (Meilis) Manuprāt pēc 30.marta no visiem senlietu reģistrācijas iesniegumiem atlasīs interesantākos un pārbaudīs klātienē kas un kā
Bez tiesas papirosa nevienu mājās nav jālaiž, bet tādu papīru var dabūt, ja tik tiešām ir pamatotas aizdomas par noziegumu...
|
|
| | |
SalvatoreMundi | Datums: Piektdiena, 01.Martā.2013, 11:28 | Komentāri # 13 |
Cienījams cilvēks
Komentāri: 2
Balvu ielāde ...
| nu es bribaja laikaa cinos ar rakstisanu, ceru lielako dalu izdosies paspet aprakstit. jo rakstas leeni un negribigi. pardot negribas, vienigi ja dargi un visu reizee. un sudigi ka klat neko nevares vakt., kolekcijas ideja nogalinata pamatos, taspats ar numismatiku. Jasak nodarboties ar kko citu. raksu karu un metalus mezos. mekleju citu hobiju, sito atstajot kaa paraleli, pa laikam, pie iespejas. Nopirku gaiseni, domaju ar tadaam panemties un pie viena pakolekcionet vecaas psrs gaisenes. ja kadam kas piedavajams, rakstiet ;)
Pesimists ir tas pats optimists, tikai dabūjis pa purnu.
|
|
| |
Spiky | Datums: Piektdiena, 01.Martā.2013, 16:23 | Komentāri # 14 |
Tematiķis
Komentāri: 229
Balvu ielāde ...
| Nu jā skumji izklausās. Bet kā ir ja piemēram es atrodu LT vai kādā citā valstī cilvēku. vai vismaz viņa konta nr. UN ierakstu maksājuma uzdevumā, ka maksāju savu 1ls par tādu un tādu mantu. Itkā viņa nebūs deklarēta, bet kautkāds papīrs vismaz ir, ka nēsmu zadzis vai izracis? Ko domājat tas neko nepalīdzēs??
Daudzi grib gūt Panākumus taču maz ir tādu, kas izlemj doties to meklējumos.
|
|
| | |
SalvatoreMundi | Datums: Piektdiena, 01.Martā.2013, 21:03 | Komentāri # 16 |
Cienījams cilvēks
Komentāri: 2
Balvu ielāde ...
| Quote (Spiky) ka maksāju savu 1ls par tādu un tādu mantu. Itkā viņa nebūs deklarēta, bet kautkāds papīrs vismaz ir nu ja tu ta daritu ar narkotikam vai ierociem,neietu cauri.domaju te tas pats. likuma teikts atrasts un neatrasts...vis ir valsts ipasums lidz 17gs kas nav paspets deklaret.
a par stroki-jaa, jasak karjera. paslaik piesauju municijas veidus meklejot sev labakos.
Pesimists ir tas pats optimists, tikai dabūjis pa purnu.
|
|
| | |
kareivis88 | Datums: Pirmdiena, 04.Martā.2013, 16:01 | Komentāri # 18 |
Zintnieks
Balvu ielāde ...
| Quote (Muitnieks) nu ja tu ta daritu ar narkotikam vai ierociem,neietu cauri.domaju te tas pats. likuma teikts atrasts un neatrasts...vis ir valsts ipasums lidz 17gs kas nav paspets deklaret.
7. pants "Arheoloģiskās senvietās zemē, virs zemes vai ūdenī atrastas senlietas (ar datējumu līdz 17.gadsimtam ieskaitot) pieder valstij, un tās glabā publiskie muzeji. Šis noteikums neattiecas uz senlietām, par kurām līdz 2013.gada 30.martam persona ir paziņojusi Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai."
Likumā skaidri un gaiši ir teikts, ka mantas, kas ir atrastas arheoloģiskās senvietās pieder valstij, tātad lietas, kas ir pirktas no ārzemēm vai arī atrastas ne arheoloģiskajās snevietās (kurās arī iepriekšējais likums liedza rakties), Tu neko neesi pārkāpis, jo piemēram, manas vecmammas kartupeļu lauks nav arheoloģiska senvieta, atrodu tur kaut vai paša Cēzara pūra lādi, kuru tur atstāja bēgošie nacīši 2. pk. laikā, tā ir mana, jo tā nav atrasta arheoloģiskā senvietā.
Komentāru rediģēja kareivis88 - Pirmdiena, 04.Martā.2013, 16:02
|
|
| | |
rusij77 | Datums: Pirmdiena, 04.Martā.2013, 18:44 | Komentāri # 20 |
Zinošs rakaris
Komentāri: 1425
Balvu ielāde ...
| Kungi, pamatlikums nosaka, ka jāpierāda ir tai pusei, kura otru nodarījumā apsūdz. Ja neesat rakušies aizliegtā vietā, nav jums nekas nevienam jāpierāda. Ja esat ko nopirkuši ārzemēs tirgū pēc mutiskas vienošanās ar pārdevēju, neviens mantu nevar konfiscēt. Šis likums nevar attiekties uz lietām, kuras ražotas(kaltas vai izgatavotas) ārpus Latvijas. Pirms kādu lietu jums kāds mēģina atņemt ir jāveic šīs lietas ekspertīze, jo tas ka uz monētas ir gada skaitlis, vēl neliecina par tās autentiskumu. Jā, jums var pabojāt nervus, tad vēršaties pret konkrēto personu kā pret privātpersonu par goda un cieņas aizskaršanu un prāva būs vinnēta(privātpersonai jāmaksā jums tad "sāpju nauda", vai daudzi no apsūdzētājiem būs tam gatavi?). Pierādīt nelikumīgu rakšanu var tikai ar liecinieku vai filmēta materiāla palīdzību, tādēļ mans padoms - nerociet senvietās, kuras aizsargā likums un jums neko nevarēs atņemt.
|
|
| | | |
Alexandrs | Datums: Pirmdiena, 11.Martā.2013, 12:10 | Komentāri # 23 |
Observators
Komentāri: 47
Balvu ielāde ...
| Laiks rit strauji un 30. marts tuvojas. Kā īsti tad lai rīkojas ar savāīpašumā iekrātajām senlietām, man to nav daudz, bet tomēr ir šis tas... laikam jādeklarē. Kājūs rīkojāties, deklarējāt darīsiet to, jeb tiekat vaļā no visiem artefaktiem pirms nolemtā laika, varbūt kāds vispār tam nepievērsa uzmanību rēķinoties, ka atradumus atstās nedeklarētāmantojumā paaudžu paaudzēs līdz beidzot tas likums varbūt tiks labots vai anulēts. Vēl ir tāds jautājums, varbūt kāds no jums ir pētijis - Ja es pēc 30.marta atrodu zemē virs zemes vai ūdenī lietu, kas vecāka par 17gs vietā, kura nav reģistrēta kā arheoloģiskā senvieta, varēšu paturēt savā īpašumā to lietu pēc paziņošanas 5 dienu laikā attiecīgajām institūcijām, kā tas tiek prasīts likumā? Tātad ja to vietu nenokristīs par Arh. pieminekli pēc mana ziņojuma sanāk ka es to lietu varu paturēt sev! Bet atņemt viņi to varētu tad, ja saskaņā ar likumu to lauku vai meža gabalu pasludinās par arh. pieminekli.. pēc loģikas tā būtu tam jābūt, un ja tā tas būs es piekrītu šī likuma jēgpilnībai, jo Arheoloģiskās vietas, kuras nes plašas nozīmes vēsturisko, etnogrāfisko un cita veida unikālo informāciju ir jāsaglabā, paralēli tam ir jāveicina šo vietu likumīga izpēte un aizsardzība, lai mēs savālaikā un nākamajām paaudzēm varam sniegt šo informāciju sava kultūrvēsturiskā mantojuma, tradīciju, kultūras iezīmju un vēsturisko sakņu apzināšanai. Nevis vienkārši bezdomīgi veidot liegumu zonas, kuras netiek izzinātas un daudzinātas sabiedrībā. Tepat varu piebilst, ka represīvās metodes ar liegumiem un robežām tikai pasliktinās situāciju ir jāveido sabiedriskās kopienas, organizācijas ar tiešu valsts atbalstu šādu vēsturisku objektu kopējai izpētei sadarbojoties ar oficiālām pētniecības iestādēm, muzejiem, vēstures un etnogrāfijas ekspertiem. Ko tas dos, tas dos reālu pozitīvu vektoru, atsijās tos, kas meklējās tīri peļņas dzīti, kuriem nav svarīgi kultūras saglabāšana, vēsture utt, tikai materiālais labums, bet tie, kas meklējās savās ekspedīcijās, lai gūtu gandarijumu no paša atraduma, kurš tur vienmēr neziņā, par to, kas īsti slēpjas zem zemes segas kuram dvēsele dzied no paša procesa, kuram interesē kultūrvēsturiskā mantas izcelsme un tas, lai tā kultūra nepazustu nebūtībā, lūk tie arī tiktu iesaistīti un varbūt arī apmācīti meklēšanā arī arhioloģiskajos tā saucamajos pieminekļos. Piemēram tāda internet kluba vietne kā "Latvijas Vēstures Pētnieku Klubs" varētu arī būt pirmā šāda veida sabiedriskā organizācija uz arheoloģisko pieminekļu izpētes sadarbību oficiālā līmenī.. tas ir tikai kā piemērs, manas subjektīvās pārdomas, kā mēs šīs lietas, hobija pārstāvji varam iet līdzi likumu maiņām un aizstāvēt savas tiesības, varbūt pat paplašinot tās Jūsu domas par un ap ko tādu, cik tas jums šķiet perspektīvi un vai vispār kam tādam mēs paši būtu gatavi? Laikam aizrāvos savā domu plūdienā...
|
|
| | |
Moris | Datums: Pirmdiena, 11.Martā.2013, 23:03 | Komentāri # 25 |
Observators
Balvu ielāde ...
| Quote (emils92) un lūdzu, zini kur spert kāju, kur ne
Ļoti vērtīgs komentrs! Vajadzētu ierāmēt, jo pēc pirmajiem komentāriem pat bail sametās! Ja nu mans lauks ir piemineklis?
|
|
| |
Jaunākie foruma komentāri |
|
Tēma |
Pāriet |
Datums, Laiks |
Аutors |
Sadaļa |
| Mūsdienu K... | ▼ | 22.Novembrī.2024, 22:27 | sālītis | Pļāpātuve | Lasīt | Te rakstām... | ▼ | 22.Novembrī.2024, 20:41 | zed | Pļāpātuve | Lasīt | Karš Austr... | ▼ | 22.Novembrī.2024, 14:01 | Valduha | 1945 - līdz mūsdienām | Lasīt | Vermahta ž... | ▼ | 19.Novembrī.2024, 16:28 | Valduha | WW2 | Lasīt | Otrā front... | ▼ | 02.Novembrī.2024, 18:20 | Valduha | WW2 | Lasīt | Āra galdiņ... | ▼ | 28.Oktobrī.2024, 15:30 | Valduha | Būve | Lasīt | Rusij77 sv... | ▼ | 25.Oktobrī.2024, 09:26 | nēģis | Pļāpātuve | Lasīt | Laika apst... | ▼ | 30.Septembrī.2024, 11:32 | sālītis | Pļāpātuve | Lasīt | Sveicam Ze... | ▼ | 28.Septembrī.2024, 23:57 | zed | Pļāpātuve | Lasīt | Vācu karas... | ▼ | 14.Septembrī.2024, 09:35 | Valduha | WW2 | Lasīt | |
Šodien forumu apmeklēja:
Copyright sancho76 © 2008-2024
|
|
|